Τι λένε όσοι υποστηρίζουν το εμπόριο εκπομπών ρύπων


Λένι Χοστσάιλντ – ΧρηματιστήςΛένι Χοστσάιλντ – Χρηματιστής Evolution Market
Η EvolutionMarkets είναι ο μεγαλύτερος μεσίτης σχετικά με το περιβάλλον, παγκοσμίως. Διεξάγει συναλλαγές και παρέχει υπηρεσίες για τις  «Πράσινες Αγορές» και τον τομέα καθαρής ενέργειας.  Η εταιρία εμπορεύεται φυσικό αέριο, ουράνιο, νερό, άνθρακα και κάρβουνο, έχοντας πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες σε μέγεθος συμφωνίες στον κόσμο στον τομέα του περιβάλλοντος.
Μπορείτε να μας μιλήσετε για το εμπόριο του Άνθρακα; Πώς καθορίζονται οι τιμές;
Το πρώτο και πιο σημαντικό, είναι ότι πρέπει να συμπεριφέρεσαι όπως με κάθε άλλο αγαθό. Πρέπει να έχεις καλή παρακολούθηση, καλές αναφορές και επικυρώσεις. Επομένως αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να καταλάβεις πόσοι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ισοδυναμούν με αυτό που εκπέμπεις από κάθε μονάδα παραγωγής ενέργειας. Όταν έχεις τις δυνατότητες παρακολούθησης αναφοράς και επικύρωσης, τότε τουλάχιστον ξέρεις τί έχεις, όπως σε κάθε άλλο αγαθό. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα είναι ότι χρειάζεται να δημιουργήσεις προσφορά και ζήτηση όπως σε κάθε άλλη Αγορά Αγαθών.

Δώστε μας ένα παράδειγμα.
Ένα παράδειγμα είναι ότι θα μπορούσαν να πάνε σε ένα τοπικό γαλακτοπαραγωγό που βρίσκεται κάπου στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει ένα κοπάδι με αγελάδες που εκπέμπουν αρκετό μεθάνιο, γιατί οι αγελάδες παράγουν αρκετό μεθάνιο μέσω των αποβλήτων τους.
Ο γαλακτοπαραγωγός, ανάλογα με τις τιμές των μονάδων του άνθρακα θα μπορούσε να εφαρμόσει μια τεχνολογία που θα αιχμαλωτίζει και θα καταστρέφει το μεθάνιο αντί να επιτρέπει στο μεθάνιο να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα. Αυτός ο εξοπλισμός θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει και να καταστρέψει το μεθάνιο και θα γινόταν με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθεί τα απαιτούμενα standards γι' αυτόν τον γαλακτοπαραγωγό και να απελευθερώσει 1.000 μονάδες άνθρακα.
Τότε, αυτός ο γαλακτοπαραγωγός θα μιλούσε μαζί μας, που είμαστε οικονομικοί διαμεσολαβητές του χώρου, μεσίτες, και θα του λέγαμε ότι “έχουμε έναν αγοραστή αυτών των 1.000 πιστώσεών σας ” και θα ταιριάζαμε αυτόν τον παραγωγό με την υπηρεσία καύσης άνθρακα από την άλλη πλευρά.
Επομένως, αυτό που θα κάναμε εμείς, είναι ότι θα μιλούσαμε με την μονάδα παραγωγής που θα πουλούσε αυτά τα 1.000 μερίδια και θα την εξισώναμε με την άλλη μονάδα που θα τα αγόραζε.
Αν το περιβάλλον είχε φωνή, θα έλεγε ότι δεν ενδιαφέρεται για το ποια επιχείρηση καύσης άνθρακα εκπέμπει περισσότερο από μια άλλη. Σε σχέση με τον άνθρακα, το περιβάλλον ενδιαφέρεται για το ανώτατο όριο.

Ποιος είναι ο ρόλος των Κυβερνήσεων σε όλο αυτό;
Πρώτα απ' όλα υπάρχει εμπόριο διοξειδίου του άνθρακα από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση, με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο. Αυτή είναι μια συμφωνία μεταξύ των χωρών που έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές. Ηγετική θέση κατέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν παραδείγματα μεταξύ Κυβερνήσεων. Κάποιες χώρες παρήγαγαν λιγότερες εκπομπές από όσο τους “αναλογούσε”, το οποίο σημαίνει ότι είναι κάτω από το όριο που έχουν τη δυνατότητα να είναι, άρα έχουν επιπλέον μερίδια να πουλήσουν γιατί οι εκπομπές τους ήταν μικρότερες από το όριο που είχαν. Από την άλλη μεριά υπάρχουν χώρες που έχουν περισσότερες εκπομπές, περισσότερες ισοδύναμες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το όριό τους.
Και αυτές οι χώρες πρέπει να αγοράσουν περισσότερες εκπομπές, ή περισσότερα μερίδια.
Οι περισσότερες από τις συναλλαγές γίνονται σε ιδιωτικό επίπεδο, σε επίπεδο εταιρειών, οι οποίες διαχειρίζονται από κάθε χώρα αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου χώρες αγοράζουν από άλλες, όπως για παράδειγμα η Ιαπωνία, η οποία είναι μία χώρες με παραπάνω εκπομπές τις οποίες πρέπει να μειώσει σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Ένα παράδειγμα είναι ότι η χώρα Α, σ' αυτή την περίπτωση ας πούμε η Ιαπωνία, θα πει στην χώρα Β, για παράδειγμα στην Πολωνία ή την Τσεχία, «θα αγοράσουμε αυτά τα μερίδια αλλά θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα που ξοδεύουμε γι' αυτά τα μερίδια πηγαίνουν σε συγκεκριμένα Projects που έχουν στόχο να μειώσουν τις εκπομπές».
Επομένως έτσι λειτουργεί η ανταλλαγή από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση και είναι η ίδια λογική, με το ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο, όπου το περιβάλλον δεν ενδιαφέρεται για το ποιος είναι ο αγοραστής και ποιος είναι ο πωλητής, το περιβάλλον ενδιαφέρεται για το ανώτατο όριο.

Ποιος καθορίζει το  ανώτατο όριο; Ποιος το ελέγχει και το επιβλέπει;
Το ανώτατο όριο καθορίζεται  από τους πολιτικούς μας. Κανονικά, στο τέλος της μέρας μας σε έναν ιδανικό κόσμο, οι επιστήμονες θα καθόριζαν πόσο πρέπει να είναι το ανώτατο όριο, αλλά η πραγματικότητα αυτού του κόσμου είναι ότι τα καθορίζουν οι πολιτικοί.  

Ποια είναι η διαφορά του Άνθρακα σε σχέση με τις άλλες Αγορές;
Η διαφορά μεταξύ του Άνθρακα και των άλλων αγαθών είναι ότι ο άνθρακας είναι ένα πάρα πολύ καινούργιο αγαθό. Στην πραγματικότητα έχει αρχίσει να δημιουργεί έλξη, τα τελευταία 5 χρόνια.
Το μέγεθος της Αγοράς το 2004 παγκοσμίως, ήταν περίπου 400.000.000 δολάρια, το οποίο είναι πολύ μικρό συγκριτικά με άλλα αγαθά, το 2009 το μέγεθος της Αγοράς του Άνθρακα, 127.000.000.000 και αυτό μεγαλώνει.
Επειδή είναι ένα αγαθό που δεν μπορείς να δεις, να το μυρίσεις ή να το αγγίξεις, είναι ένα αγαθό που είναι πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να το καταλάβουν.
Ιστορικά, τα αγαθά ήταν αντικείμενα που οι άνθρωποι έπρεπε να τα αγοράσουν για να τα καταναλώσουν φυσικά.

Ποιο είναι το πλάνο που πρόκειται να υπάρξει σε σχέση με τον άνθρακα;
Αν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσουν να προοδεύουν, τότε εύκολα θα μπορούσε η Αγορά να φτάσει τα 1 ή 2 ή 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, αλλά αυτό εξαρτάται από το αν ή όχι αυτές οι Αγορές θα προοδεύσουν. Είναι κάτι που εξαρτάται πάρα πολύ από τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται.
Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτή η Αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται γιατί νομίζω ότι υπάρχουν κατά πολύ οι καλύτερες λύσεις, ή οι καλύτερες εναλλακτικές για να καταπολεμήσουν την Κλιματική Αλλαγή.
Το εμπόριο του διοξειδίου του άνθρακα είναι καλό, επειδή στην πραγματικότητα θέτει ένα όριο στις εκπομπές. Από περιβαλλοντική άποψη, οι εκπομπές έχουν ένα ανώτατο όριο.
Δεύτερον θέτει τις τιμές για την Αγορά, επομένως αν έχεις καθορισμένες τιμές, αν πιστεύεις στον ιδιωτικό τομέα, έχεις πολλούς που θα ξεκινήσουν να ξοδεύουν αρκετό χρόνο και ενέργεια.

ΜπορείτεναμαςμιλήσετελίγογιατοREDD (ReducingEmissionsfromDeforestationandForestDegradation);
Το REDD είναι πιθανώς μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε  και να περιορίσουμε με κάποιο τρόπο να την αποψίλωση που συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε μέρη όπως η Ινδονησία και η Βραζιλία ενώ επίσης να καταπολεμήσουμε τις εκπομπές άνθρακα. Υπάρχει ανάγκη να σταλεί ένα σήμα τιμής για να αντέξουν τα δέντρα, και να μην κοπούν, είτε νόμιμα ή παράνομα.
Επομένως η ιδέα του REDD είναι να δημιουργηθούν πρότζεκτ με συγκεκριμένη σειρά κανόνων, που θα επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες τους και σ' αυτούς που τα αναπτύσσουν, καθώς επίσης στις κοινότητες που ζουν μέσα στα δάση να ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες και πρακτικά να πάρουν περισσότερα χρήματα για να προστατεύουν τα δέντρα, αντί να τα κόβουν.