Τι λένε όσοι υποστηρίζουν το εμπόριο εκπομπών ρύπων


michael morisΜάικλ ΜόριςΠρόεδρος American Electrical Power
Η Αμερικανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (ΑΕΡ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Αμερική, και ταυτόχρονα ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο. Ο πρόεδρος  της ΑΕP υποστηρίζει πως  το εμπόριο εκπομπών άνθρακα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, γι’ αυτό και η εταιρεία εμφανίζεται να επενδύει σε πολλά «καθαρά projects». Στην περιοχή της Βραζιλίας που επισκεφτήκαμε, η ΑΕP διέθεσε χρήματα για την προστασία 6,700 εκταρίων του επαπειλουμένου Δάσους του Ατλαντικού. Η διατήρηση της έκτασης αυτής υπολογίζεται ότι τα επόμενα 40 χρόνια θα εξοικονομήσει 137,713 τόνους CO2, αποδίδοντας στην AEPτις ανάλογες εμπορεύσιμες μονάδες στο χρηματιστήριο του άνθρακα.   

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί με τον άνθρακα και το εμπόριό του, αυτή τη στιγμή;
Νομίζουμε ότι το εμπόριο του διοξειδίου του άνθρακα έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτό στους πολιτικούς της Ουάσιγκτον, στις 35 από τις 48 γειτονικές πολιτείες των ΗΠΑ που εξαρτώνται από τον άνθρακα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.  
Δεν ξέρω αν μπορείς να πείσεις με την ίδια ευκολία τους ανθρώπους στην Χαβάη ότι υπάρχει «καθαρός» άνθρακας αλλά δεν νομίζω ότι είναι και τόσο σημαντικό. Το πιο σημαντικό ή τουλάχιστον εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτή η τεχνολογία είναι εκμεταλλεύσιμη σ’ όλο τον κόσμο.
Άνθρακας καταναλώνεται σε όλο τον  κόσμο και θα συνεχίσει να καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο.  Οπότε στην  American Electrical Power πιστεύουμε ότι  η εφαρμογή της τεχνολογικής εξέλιξης είναι απαραίτητη.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη μείωση του άνθρακα και το κόστος εφαρμογής του;
Υπάρχει πολιτική βούληση στη χώρα να υποστηριχτεί η άποψη ότι το κόστος είναι χαμηλό και πως η εφαρμογή είναι εύκολη. Νομίζω ότι είναι μια τεχνολογική πρόκληση, είναι εφικτή δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό,  αλλά δεν είναι φτηνή, αντιθέτως είναι πολύ ακριβή.
Και καθώς αυτή η τεχνολογία θα εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο θα αυξάνεται το κόστος του ηλεκτρισμού σε όλο τον κόσμο. Κι έτσι λέω σε όλους τους συναδέλφους μου εδώ σ’ αυτή τη χώρα και θέλω να πω και στους Έλληνες πολίτες ότι αυτό είναι ένα κοινωνικό θέμα.
Πρόκειται για ένα ζήτημα όπου οι πολίτες του κόσμου πρέπει να μας φωνάξουν και να μας πουν ότι θα πάρουμε αυτά τα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεν είναι υπερθέρμανση των ΗΠΑ και σίγουρα δεν είναι υπερθέρμανση της Ελλάδας. Είναι παγκόσμια υπερθέρμανση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως τέτοια.

Η μείωση εκπομπών άνθρακα πρέπει να γίνει σε ομοσπονδιακό ή πολιτειακό επίπεδο; Από πού πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει η αρχή;
Πρέπει να προσαρμοστεί το υπάρχον «Σχέδιο Δράσης για Καθαρή Ατμόσφαιρα» στη βάση των πραγματικών συνθηκών. Δεν πιστεύω να θέλει κανείς η προσέγγιση να είναι σε πολιτειακό επίπεδο.  Το εμπόριο του διοξειδίου του άνθρακα είναι καλύτερο από τη φορολόγηση του άνθρακα. Εάν φορολογήσεις τον άνθρακα τα έσοδα από τους φόρους, θα πάνε στον γενικό προϋπολογισμό. Μπορεί να είναι ένα τρις δολάρια, με τα ελλείμματα που μπορεί χώρα και δεν υπάρχει περίπτωση να τα αποδώσουν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Θα τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τα ελλείμματα, τα έξοδα που υπάρχουν παγκοσμίως
Έτσι το περιβάλλον θα τιμωρηθεί αλλά δεν θα βελτιωθεί στο ελάχιστο από τους φόρους που θα επιβληθούν. Γι’ αυτό είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές πρώτον της νομοθεσίας αντί ρύθμισης και δεύτερον θέλουμε μία προσέγγιση προς το εμπόριο του διοξειδίου του άνθρακα ενισχυμένη και με άλλα μέτρα από τις άλλες βιομηχανίες και σε καμία περίπτωση μια προσέγγιση προς την φορολόγηση του άνθρακα σε εθνικό επίπεδο

Ποια είναι η άποψή σας σε σχέση με τα πρότζεκτ που γίνονται  στις αναπτυσσόμενες χώρες;
Η θεωρητική προσέγγιση είναι ότι κάποιος, μια εταιρεία σαν τη δική μου ή κάποια άλλη, πληρώνει χρήματα ώστε να διατηρηθεί η υπάρχουσα χρήση της γης σ’ εκείνη την περιοχή. Και σ’ αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για να το διαχειριστούν, για να το ελέγξουν και για να σιγουρευτούν ότι θα παραμείνει έτσι.
Επομένως μια επιχειρηματολογία όπως, «να πληρώσει η Ευρώπη τον 21ο αιώνα διότι είναι φταίχτης που όταν αναπτύχθηκε το 1600 το έκανε με λανθασμένο τρόπο», είναι αβάσιμη. Για μένα, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την παγκόσμια κοινότητα.
Θεωρώ ότι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις  στην Κοπεγχάγη, ήταν η μαζική μεταφορά κεφαλαίων από τις αναπτυγμένες στις υποανάπτυκτες χώρες.

Οι περιβαλλοντολόγοι θεωρούν ότι το εμπόριο διοξειδίου του  άνθρακα, είναι μια προσπάθεια για κέρδος από πλευράς των εταιρειών. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά μ’ αυτό;
Αυτό που καταλαβαίνω εγώ από τους περιβαλλοντολόγους είναι η σοβαρή τους ανησυχία ότι ο συμψηφισμός του άνθρακα, μπορεί να μην είναι ρεαλιστικός και επαληθεύσιμος, επομένως επιζήμιος.
Εάν όντως μπορεί να επαληθευτεί και εάν όντως γίνεται κατάσχεση του άνθρακα, ή επιβραδύνονται οι εκπομπές, τότε ασχέτως της μεθοδολογίας απολαμβάνεις τα οφέλη. Επομένως βρίσκω τα επιχειρήματα τους αβάσιμα και αστήριχτα.
Επομένως το ερώτημα είναι εάν είναι επαληθεύσιμος ή όχι, κι εγώ λέω «δημιούργησε μόνος σου την μέθοδο την οποία θέλεις να χρησιμοποιήσεις για την επαλήθευση και κάν’ το». Κι εμείς θα πιστωθούμε, και δεν μιλάω μόνο για την AEP,  αλλά για όλους όσους εκπέμπουν άνθρακα. Θα πιστωθούμε μόνο για αυτό που είναι εξακριβωμένο.

Θα μπορούσε να μειωθεί η καύση του άνθρακα και να γίνει μια στροφή προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας;
Είναι παγκοσμίως αδύνατον να μην υπάρχει καύση άνθρακα αλλά να υπάρχει ηλεκτρισμός ο οποίος επιτρέπει στο ανθρώπινο είδος να προοδεύσει.
Ο εξηλεκτρισμός  της Αμερικής αλλά και παγκοσμίως ήταν κάτι που παρείχε στους ανθρώπους πιο πολύ χρόνο για να σκεφτούν και να εξελιχθούν. Κι αυτό είναι πολύ εποικοδομητικό. Αυτό είναι ένα πιο τα πιο μοναδικά προϊόντα που έχει γνωρίσει το ανθρώπινο είδος.
Το να λέμε πως έχουμε τον ήλιο και τον άνεμο και πρέπει να σταματήσουμε όλα αυτά που κάνουμε, χρησιμοποιώντας όλοι μας λιγότερο ηλεκτρισμό, είναι ένα επιχείρημα που δεν στέκει, στις μέρες μας.
Κάποτε είχαμε άλογα για να κάνουν τις δουλειές, μετά τις κάναμε οι άνθρωποι και τώρα οι δουλειές γίνονται από μηχανήματα. Κι αυτά τα μηχανήματα  κατά κύριο λόγο φτιάχνονται και τροφοδοτούνται από ηλεκτρισμό. Κι αυτό όλο συνεχίζει και θα συνεχίζεται. Το διαδίκτυο για παράδειγμα, δεν θα υπήρχε χωρίς ηλεκτρισμό.  Επομένως αυτού του είδους την επιχειρηματολογία την θεωρώ κάκιστη.
Η Κίνα θα καταναλώνει άνθρακα, η Ρωσία θα  καταναλώνει άνθρακα, η Ινδία θα  καταναλώνει άνθρακα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταναλώνει άνθρακα, οι ΗΠΑ θα καταναλώνουν άνθρακα και όλοι πρέπει να το κάνουμε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο προς το περιβάλλον.
Εάν τίθεται ζήτημα για τους ρύπους κα άλλες ουσίες που προκύπτουν από αυτές τις δραστηριότητες τότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Εάν δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε τότε πρέπει να βρούμε άλλη προσέγγιση. Το να επαναπαυόμαστε πάντως και να λέμε «θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα εδώ και η λύση είναι να σταματήσουμε τα πάντα», τότε σταματάμε την Αμερική, σταματάμε τον κόσμο και αυτό είναι εσφαλμένο.

Ποιο είναι το τίμημα της ανάπτυξης;
Το τίμημα της ανάπτυξης είναι η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.