Τι λένε όσοι υποστηρίζουν το εμπόριο εκπομπών ρύπων


Ζιλμπέρτο ΤιέπολοΖιλμπέρτο Τιέπολο –  Εκπρόσωπος The Natural Conservancy (ΤΝC)
Ο Ζιλμπέρτο Τιέπολο είναι ο συντονιστής του προγράμματος άνθρακα που λαμβάνει χώρα στο Δάσος του Ατλαντικού στη Βραζιλία. Η TNC, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εκπροσωπεί, προχώρησε σε συνεργασία και  εξασφάλισε 18.000.000 δολάρια από τις εταιρείες Chevron, GeneralMotors και AmericanElectricPower για να αγοραστούν οι εκτάσεις όπου λαμβάνει χώρα το πρόγραμμα, με την TNC να διατηρεί την οικονομική διαχείριση και την τεχνική υποστήριξη ορισμένων παραμέτρων του. Μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος παγκοσμίως, η TNCείναι γενικά θετική στις επενδύσεις της Αγοράς στο περιβάλλον, για όποιον λόγο και αν συμβαίνει αυτό.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το έργο σας;
H αποστολή μας είναι στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. H Αγορά του Άνθρακα είναι σαν μια περιβαλλοντική εργασία και την χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε τα σχέδιά μας στην διατήρηση, την προφύλαξη και την αποκατάστασή του δάσους.
Ο άνθρακας είναι ένα στοιχείο του δικού μας σχεδίου, που αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία 10 χρόνια και σήμερα υπάρχουν διάφορες περιοχές στη Βραζιλία στις οποίες μπαίνει ως ευκαιρία.
Αυτό συνέβη με το πρότζεκτ που κάναμε για να ξαναφτιάξουμε μια περιοχή που ήταν γεμάτη δέντρα και το έδαφος είχε καταστραφεί. Βοηθήσαμε για να ξαναχτίσουμε την περιοχή αυτή, ενώ παράλληλα η Αγορά που πληρώνει για τον άνθρακα μπορεί να βοηθήσει για καλύψει το κόστος αυτού του πρότζεκτ. Μας βοηθούν πολύ.
Σε ό,τι αφορά στη διατήρηση μπορούμε επίσης να κάνουμε μια εργασία συντήρησης σε περιοχές όπου επισημαίνουμε το ρίσκο της αποψίλωσης και πράττουμε ανάλογα, για την αποφυγή αυτού.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τί είναι η Αγορά του Άνθρακα, πώς λειτουργεί και πώς λειτουργεί το ίδιο το projectμέσα στην Αγορά;
Έχουμε τα δάση που υπάρχουν και απειλούνται, εξαιτίας της αποψίλωσης. Κάθε φορά που πηγαίνουν άνθρωποι εκεί και τα κόβουν, καταστρέφουν μια περιοχή, με αποτέλεσμα όλος αυτός ο άνθρακας που υπήρχε μέσα στο ξύλο και τη βιομάζα των δέντρων που κόπηκαν, τώρα πηγαίνει στην ατμόσφαιρα.
Αν έχουμε πρόθεση να προστατεύσουμε, πρέπει να καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτές τις καταστροφές που προκαλούνται και σήμερα αυτό γίνεται μέσω του REDD, το οποίο είναι πρότζεκτ για τη μείωση εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών.
Δηλαδή όποιος θέλει να μειώσει, όποιος θέλει να αγοράσει πιστώσεις για να μειώσει τα  ίχνη του άνθρακα, ο ίδιος μπορεί να αγοράσει πίστωση από ένα πρότζεκτ όπως αυτό.
Κι αυτά τα project για να εφαρμοστούν πρέπει να έχουν πολύ αυστηρούς κανονισμούς.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;
Υπάρχουν περιοχές και βοσκοτόπια που έχουν αποψιλωθεί. Είναι πια χωρίς δέντρα, χωρίς χλωρίδα, έχουμε περιοχές με δάσος σε αρχικό στάδιο, με μέτριο στάδιο και η τεχνική που χρησιμοποιούμε για τον άνθρακα, λειτουργεί ως εξής.
Χρειαζόμαστε ένα χάρτη της χλωρίδας γιατί ομαδοποιούμε τα διάφορα είδη φυτών. Κι από εκεί τοποθετούμε σταθερά κομμάτια σε κάθε τύπο φυτών και τότε σχηματίζουμε στρώματα σε αυτή την περιοχή. 
Αυτό το κάνουμε, γιατί όσο ομογενοποιείται η τεχνική, τόσο χαμηλώνει το κόστος. Για παράδειγμα σε μια περιοχή σαν κι αυτή έχουμε ένα είδος χλωρίδας και στο πρότζεκτ ξέρουμε ότι υπάρχουν 1.000 στρέμματα με αυτό το συγκεκριμένο είδος. Τοποθετούμε σε αυτό το είδος χλωρίδας μια ποσότητα άνθρακα για να μπορέσουμε να έχουμε μια εκτίμηση, με μέγιστό ποσοστό λάθους 10%. Και τότε προσδιορίζουμε ποιο είναι το λάθος που μας δείχνει, και έτσι μπορούμε να το εκτιμήσουμε.
Είναι το ίδιο όπως κάνουν σε μια χώρα που γίνεται έρευνα για την πρόθεση ψήφου, σε οποιαδήποτε χώρα. Πηγαίνουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ρωτούν και σε αυτή την έρευνα ξέρουν περίπου ποιο είναι το κόμμα που πρόκειται να κερδίσει. Έτσι κάνουμε κι εδώ, σε κάθε τύπο χλωρίδας βάζουμε μια ποσότητα κι έτσι, ξέρουμε ότι αυτή η περιοχή είναι προσδιορισμένη.
Στην περίπτωση που έχουμε μια περιοχή στρογγυλή  περίπου 20 μέτρα, ξέροντας όλη την περιοχή, μετράμε όλα τα δέντρα που υπάρχουν σ' αυτή.  Εδώ για παράδειγμα, η απόσταση από το έδαφος είναι 1.30 που μπορεί να μετρηθεί είτε με  ένα απλό μέτρο, ή με το ειδικό σύστημα μέτρησης που έχει μεγάλη ακρίβεια και ξέρουμε ακριβώς τη διάμετρο αυτού του δέντρου, στην πρώτη μέτρηση. Και κάνουμε αυτή τη μέτρηση στον πρώτο, στον τρίτο και στον πέμπτο χρόνο ζωής, μέχρι το τέλος της ζωής του πρότζεκτ. Και έτσι ξέρουμε ότι αν στον πρώτο χρόνο είχε 50 πόντους διάμετρο και τον τρίτο 55, μεγάλωσε 5 πόντους.

Πώς βλέπετε την πρόοδο; Ποια είναι η τεχνική που χρησιμοποιείτε;
Όλα τα δέντρα που μπαίνουν στο πρότζεκτ έχουν ένα σημάδι, αναγράφεται το νούμερο του δέντρου και ξέρουμε το είδος του. Υπάρχει ένα μοναδικό νούμερο για κάθε δέντρο το οποίο καταγράφεται στον υπολογιστή.
Στην επόμενη μέτρηση ξέρουμε ακριβώς το είδος του, πόσο ακριβώς ήταν στην πρώτη μέτρηση, πόσο θα είναι τώρα κι έτσι προσδιορίζουμε την ανάπτυξη του δάσους.
Αυτή είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται τόσο σε μια δασική περιοχή, όσο και σε μια περιοχή που έχει τροπικά φυτά.

Επομένως μπορούμε να υπολογίσουμε την αξία αυτής της περιοχής στην Αγορά του Άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε και τον αντίθετο υπολογισμό ώστε να καταλάβουμε ποια είναι η αξία του κάθε δέντρου σ' αυτό το δάσος στην Αγορά του Άνθρακα;
Βγάζουμε συμπέρασμα για ένα ολόκληρο δάσος. Αυτό που μετράμε είναι το σύνολο όλων των δέντρων σε ένα δάσος, το οποίο μπορεί να έχει 5.000, 2.000, μέχρι και 10.000 δέντρα ανά στρέμμα.

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τελικά δεν επενδύουν στη φύση και την προστασία της  και το μόνο που βλέπουν στο δάσος είναι ένας τρόπος για να πάρουν πιστώσεις, να βγάλουν χρήματα και να κάνουν τη δουλειά τους, ποια είναι η άποψή σας σχετικά μ' αυτό;
Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογίες, οι τεχνικές για να ξεκινήσεις ένα πρότζεκτ  του άνθρακα και να αποδείξεις τεχνικά ότι το πρότζεκτ θα εξασφαλίσει ότι ο άνθρακας δεν θα πάει στην ατμόσφαιρα και θα αυξηθεί η ποσότητά του, αλλά θα συγκρατηθεί μέσα στο δάσος το οποίο αναπτύσσεται. Για να γίνει αυτή η Περιβαλλοντική Εργασία πρέπει να υπάρχει κάποιος που να είναι διατεθειμένος να πληρώσει γι' αυτό τον άνθρακα.
Σήμερα υπάρχουν οι Αγορές του Άνθρακα και οι Εθελοντικές Αγορές. Υπάρχουν διαφόρων ειδών Αγορές, υπάρχουν Χρηματιστηριακές Αγορές, καθώς και άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν και να μεταπωλήσουν για να κερδίσουν χρήματα.
Εμείς ουσιαστικά, ψάχνουμε για έναν επενδυτή που μπορεί να επενδύσει σε αυτά τα πρότζεκτ και που ταυτόχρονα έχει υπευθυνότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Η Αγορά του Άνθρακα είναι τεράστια και θα πρέπει να γίνει αυτή η διαφοροποίηση μέσα στην ίδια την Αγορά.